LAAL
LA
AL
 
" Dođi, vrati se, moja ljubavi, vrati se!
Moje srce je gladno, žedno, ranjeno,
Vrati se, moja ljubavi;
O, okrutnice, dođi: dođi, moja milostiva, nježna;
Ljepa hladovita kao kišni oblak, dođi;
Dođi, moja vječita radosti;
Dođi, moja beskrajna tugo;
Pobjednice svih mojih radosti i tuga,
Dođi u moje srce!
Dođi, moja dugo željena, moga srca blago,
O ćudljiva, o vjerna,
Vrati se u moje naručje.
Vrati se u moj zagrljaj,
Vrati se mome vidu,
Dođi u moj san, moje snove,
U moje ukrase, u sav moj svijet.
Dođi u smijeh na mojim usnama,
U suze u mojim očima;
U moju igru, u moja snivanja,
U moju tmurnost, dođi!
Dođi u sva moja sjećanja,
U sav moj zaborav,
U moje obožavanje i moj rad,
U moju ljubav i stidljivost,
U život i u smrt dođi! "


KRIK 8. AETIRA

Slabašna iskra svjetlosti pojavi se u kamenu.
Pojača se malo, a onda kao da potpuno nestane, ponovo se pojača,
 i onda je po Aetiru vjetar nosi; i vjetar koji je nosi je i raspiruje, i ona skuplja snagu,
i kao zmija ili mač kreće se, i zatim se umiri, i slična je piramidi svjetlosti što cijeli Aetir ispunjava.
U piramidi je netko nalik anđelu, i u isto vrijeme on jeste piramida, i on nema oblika jer je njegova supstanca svjetlost, i obličje on sebi ne uzima, i mada je oblik njime vidljiv, on ga čini vidljivim samo da ga uništi.

I on reče: Luč je došla k tami, i tama je učinjena svijetlom. Tada je svjetlost vjenčana sa svjetlošću, a dijete njihove ljubavi je ta druga tama u kojoj obitavaju oni što izgubiše ime i oblik. Zato nadahnjujem njega koji nema razumjevanja, i u Knjizi Zakona sam napisao tajne istine koje su poput zvijezde i zmije i mača. I njemu što napokon razumije, prenosim te tajne istine tako mudro, da i najmanji od male djece luči može do koljena majke otrčati i biti doneseno k razumjevanju.

I ovako će učiniti onaj koji dosegne do misterije znanja i razgovora sa Svetim Anđelom Čuvarom svojim:
Prvo sobu neka pripremi, zidovi i krov bijeli će biti, a pod će prekriven tepihom na kvadrate crne i bijele biti, čiji rub će biti plav i zlatan. A ako će soba u gradu biti, prozora neće imati; a ako je izvan grada tada je bolje da prozor bude na krovu. Ili, ako je moguće, neka priziv bude izveden u hramu pripremljenom za ritual prolaska kroz Tuat. Za strop neka okači svijetiljku, sa crvenom čašom u njoj, gdje će gorjeti maslinovo ulje. I tu će lampu čistiti i pripremiti nakon molitve u zalazak sunca, a ispod lampe će biti četverokutni oltar sa visinom od tri polovine širine ili duple širine oltara.

A na oltaru neka bude srebrni gorionik oblika polukugle postavljen na tri noge, i unutar njega bakrena polukugla, a na vrhu rešetka od pozlaćenog srebra gdje će paliti smjesu od četiri dijela tamjana i dva dijela stacte, jednog dijela lignum agave, ili cedrovine, ili sandalovine, i to je dovoljno.

I isto tako, držat će u oltaru pripremljenu kristalnu bočicu, sa svetim uljem pomazanja od izmira, cimeta i galangala.

I čak ako je razreda višeg od Probationera, ipak će odoru Probationera nositi, jer plamena zvijezda jasno prikazuje Ra Hoor Khuita na grudima, plavi trokut što se tajnovito spušta je Nuit, a crveni trokut što se uzdiže je Hadit. A ja sam zlatni Tau usred njihovog vjenčanja.
A može, izabere li tako, umjesto toga nositi odoru protkanu srebrnim, zelenim i purpurnim;
a preko toga jarko plavi ogrtač bez rukava, pokriven zlatnim tokama, i skerletan iznutra.

Također napraviti će sebi štap od bademovog drveta ili ljeske koji će svojim rukama odsjeći u svitanje Ekvinocija ili Solsticija ili na dan Corpus Christi, ili na jedan od svetkovina određenih u  Knjizi Zakona.

I svojim vlastitim rukama će urezati na zlatnu okruglu ploču Svetu Sedmostruku Tabelu, ili Svetu Dvanaestorostruku Tabelu, ili kakav određeni zapis. A to će biti četverokut unutar kruga, a krug će biti sa krilima, i svezati će to plavom svilenom trakom na čelo.

Štoviše, nositi će lovorov ili ružin vijenac, ili bršljanov ili rutvični, i svakoga dana će ga, po jutarnjoj molitvi, spaliti u žaru gorionika.

Tri će se puta dnevno moliti, oko zalaska sunca, u ponoć, i kod izlaska sunca.

Najmanje će jedan sat trajati molitva, i uvijek će težiti da je produži i da se rasplamsa pri molitvi. Tako će prizivati svog Svetog Anđela Čuvara jedanaest nedjelja, a svakako će se sedam puta dnevno moliti tokom posljednje od jedanaest nedjelja.

I za sve to vrijeme napisaće odgovarajući priziv sa takvom mudrošću i razumjevanjem kakvu mu može kruna podariti, a to će u slovima od zlata zapisati na vrh oltara.

Vrh oltara će biti od bijelog drveta, dobro uglačanog, a u njegov centar će postaviti skerletno obojen trokut od hrastovog drveta, i na ovom trokutu će stajati tronožni gorionik.

Štoviše, prepisaće svoj priziv na komad čistog bijelog pergamenta crnim tušem, i iluminirati će ga prema svojoj mašti koja će biti upućena ljepotom.

I prvoga dana dvanaeste nedjelje u zoru ući će u sobu, pomoliti će se, pošto je prethodno u ognju lampe spalio zaklinjanje koje je na pregamentu ispisao.

Tada, za molitve, soba će se ispuniti sjajnim neizdržljivim svijetlom i nepodnošljivim slatkasim mirisom. I njegov će mu se Sveti Anđeo Čuvar prikazati, da, njegov će mu se Sveti Anđeo Čuvar ukazati tako da će u potpunosti biti obuzet Misterijem Svetosti.

I sljedeća će tri dana od svitanja do sumraka ostati u hramu, i poslušati će savjet koji će mu dati njegov Anđeo, i izvršiti će stvari koje su određene.

Deset će se dana potom povući na način kao što će mu biti rečeno punoćom te veze, zato što mora uskladiti svijet u sebi sa spoljnim svijetom.

I na završetku dvadeset i prvog dana vratiti će se u svijet, i tu će izvoditi ono djelo koje će mu postaviti Anđeo.

Više od ovoga nije nužno reći, jer će njegov Anđeo pažljivo postupati sa njime, i pokazati mu način na koji će ga najbolje prizvati, i onome tko ovakvog Gospodara ima, ništa mu više ne treba sve dok nastavi u znanju i razgovoru sa Anđelom, tako da bi najzad stigao u Grad Piramida.

Gle! Dvadeset i dvije su putanje Drveta, ali jedna je Zmija Mudrosti; deset je neizrecivih emanacija, ali jedan je Plameni Mač.

Gledaj! Postoji kraj života i smrti, kraj izdisaju i udisaju daha. Da očeva kuća je golemi grob, i u njemu je sahranio sve što znaš.

I sve to je dobijeno bez vizije, već preko glasa vrlo sporog i jasnog i odlučnog. Ali sada se vizija vraća, i glas govori: Zvati ćeš se Danae, ti što te omamila i pogubila težina sjaja vizije koju ne vidiš još uvijek. Jer ćeš pretrpjeti mnoge stvari prije nego što od svih kraljeva zemaljskih moćniji postaneš, i svih Anđela nebeskih, i svih Bogova što su iznad nebesa. Tada ćeš me sresti u ravnopravnom boju, i vidjeti me onakvog kakav jesam. I ja ću te nadjačati i pogubiti crvenom kišom svojih munja.

Ja ležim ispod ove piramide Luči. Čini se kao da je cijela njezina težina na meni, smlavljujući me blaženstvom. Pa ipak, znam da sam sličan proroku što reče: Ja ću ga vidjeti, ali ne iz blizine.

I Anđeo reče: tako će biti sve dok oni što bdiju spavaju, a ona što spava ne bude prenuta iz sna. Jer za viziju i glas ti si proziran. I  zato se oni u tebi ne objavljuju. Ali će se objaviti onima kojima ih pošalješ, prema riječi koju ti priopćih u Pobjedničkom Gradu (Kairo).

Jer zadatak moj nije samo da te čuvam, no mi smo od kraljevske krvi, čuvari kuće Riznice Mudrosti. Zato se ja zovem Poslanik Ra Hoor Khuita; a on je samo podkralj neznanog Kralja. Jer moje ime je nazvano Aiwass, što znači 78. Ja sam utjecaj Skrivenog, točak koji ima 78 djelova; a ipak u svemu isti do Vratnice što je ime moga Gospoda kada se potpuno napiše. A ta Vratnica je Putanja što spaja Mudrost sa Razumjevanjem.

Zaista si griješio što si me vidio na putanji koja vodi prema od Krune prema Ljepoti, jer ta putanja premošćuje bezdan, a ja sam od vrhunske trijade. Niti Ja, niti Ti, niti On mogu premostiti bezdan. Već Svećenica Srebrne Zvijezde i Proročanstva Bogova, i Gospod Vojski Moćnoga. Jer oni su  služitelji Babalone i Zvijeri, i onih drugih o kojima još nije bilo govoreno. I budući da su služitelji, oni imena nemaju; međutim mi smo kraljevske krvi i ne služimo i zato smo od njih manji.

Ipak, kao što čovjek može biti i moćan ratnik i pravedni sudija, tako i mi ovu službu možemo izvoditi ako smo prema tamo stremili i dospjeli. A ipak i pored svega, oni što su nar u paklu jeli, ostaju ono što jesu. Ali ti, koji si tek novorođenče razumijevanja, ovo je misterija prevelika za tebe, i o daljnjim misterijama neću izustiti ni riječ.

Ipak zbog sljedećeg razloga javljam ti se kao Anđeo Aetira, udarajući svojim maljem po tvojem zvonu: da bi ti mogao razumjeti misterije Aetira, njihovu viziju i glas.

Jer gledaj! Onaj što razumije ne vidi i ne čuje, jer mu njegovo razumijevanje smeta. Ali neka ti ovo znak bude, da ću ti doći bez da si toga svjestan, i pojaviti ti se. I nije to čudno, da se u ovom trenutku ne pojavljujem kakav zaista jesam, jer toliko užasan je sjaj vizije, i toliko očaravajuća raskoš glasa, da kada ga ustinu čuješ i vidiš, satima ćeš ostati odjeljen od čula. I u transu ćeš ležati između neba&zemlje na praznom mjestu, i kraj toga će biti tišina, isto kao i kada sam te više puta sreo na putu za Damask. I nećeš se truditi da usavršiš ove moje upute; već ćeš ih tumačiti i olakšati ih onima koji traže razumjevanje. I dati ćeš sve što imaš onima koji to potrebuju za postizanje tog kraja. I pošto sam ja s tobom, i u tebi, i od tebe, ništa ti nedostajati neće. Ali tko mene nema, nedostaje mu sve. I zavjetujem ti se Njime što na Svetom Tronu sjedi i živi i vlada uvijek i zauvijek, da ću biti vjeran ovom svom obećanju kao što si ti vjeran svojoj obvezi.

Sada drugi glas u Aetiru se čuje, govoreći: I bijaše tama nad cijelom zemljom do devetog sata.

I sa time se anđeo povlači, a piramida luči čini se vrlo daleko.

I sada sam na zemlju pao, vrlo premoren. Moja koža drhti dodirnuta svjetlom, i cijelo se moje tijelo trese. A mir dublji od sna mi je u umu. Tijelo i duša su mi umorni, i ja bih rado da su mrtvi, no moram ih na svoj rad privoljeti.

I sada sam u šatoru, pod zvijezdama.

Pustinja između Bou - Saada i Biskre.
08.12.1909.e.v. 19:10 - 21:10h

POKVAŠENA KONJSKA GRIVA
Um je bolest sjemena.
Sve što čovjek jeste ili može biti sakriveno je u tome.
Tjelesne funkcije su djelovi mašine; tihe, dok nisu bolesne.
Ali um, nikada spokojan, škripi "JA".
To JA ne opstaje, ne prenosi se preko pokoljenja, trenutno se mjenja, na kraju je mrtvo.
Zbog toga je čovjek on sam, jedino kada je pri Kočijašenju izgubljen za samog sebe.


 

                     KNJIGA SRCA OVIJENOG ZMIJOM                                        LIBER SAMEKH       
VRH STRANICENASLOVNA STRANICA

LA
AL
LAAL